Monday, June 24, 2013

Cadangan hadiah buat pengantin baru

Assalamua'laikum and gd morning..

Tips beli hadiah kahwin. Kita tau pengantin mesti dapat banyak hadiah kan. Macam saya kahwin dulu dapat tonnes of hadiah. Blender dapat 2, dapur dapat 2, rice cooker dapat 2, set cawan tak terkira banyaknya dll.

Kalau boleh kita nak hadiah yang kita beli tu digunakan dan praktikal. So, hadiah apa yang kalau pengantin dapat banyak pun takpe sebab diorang tetap akan guna?



1. Cadar katil
Saya selalu beli saiz Queen, sebab tak ramai yang guna katil King. Cadar at least sebulan bertukar, so kalau ada banyak lagi bagus, boleh tukar-tukar mood, hehe.



2. Album gambar
Walaupun pengantin selalu ambil pakej wedding photography sekali album, tapi album ni boleh letak gambar honeymoon, vacation and gambar baby mereka nanti. :)




3. Jam dinding
Rumah anda ada berapa jam dinding semuanya?? hehe.



4. Haruman rumah
Saya rasa hadiah ni paling interesting. Rumah emak mertua saya ada 1, and masa kahwin saya dapat 1. Sekali pasang boleh tahan sebulan. Wangi rumah si pengantin baru.


Source of pic : Google Images
 

Thursday, June 20, 2013

Roti jala - the best in Alor Setar

Assalamua'laikum and gd morning!

Entry hari ni pasal makan-makan. The best roti jala in Alor Setar or Kedah. Anda peminat roti jala? Roti jala is not my fav tapi roti jala yang saya nak share ni memang sedap. Ayah dan mak mertua saya yang tinggal di Jitra pun mai breakfast kat sini, jauh tak, hehe. 


Roti jala dia besar, lembut. Pakcik yang dok buat roti jala ni kerja nonstop, banyak permintaan especially weekends, eh tak penat ke, hehe. Ada banyak kuah boleh pilih, kari ayam, kari daging, kuah durian. Selain tu ada menu mi kari, moi sup, peknga, lontong, pulut kuning, pulut kuah durian, nyum2!


Nan Roti Jala
No 19/20 Perkarangan Stadium Darul Aman
Kak Ja : 017-4301725 / 012-5368107


     

Tuesday, June 11, 2013

Solid food pertama

Assalamua'laikum and good afternoon..

Since my baby dah masuk 6 bulan, its time to introduce him with his first solid food.. Hari tu dah beli alatan kat Tesco, hehe.. Beli yang basic, murah je ni..


Saya dah study sebelum ni and saya decided untuk buat puri pisang.. Senang je.. Macam ni caranya :

Pic kredit to group Solid Food For My Baby

Memang senang sangat, jap je dah siap, lepas blend jangan lupa tapis so that dia betul-betul halus. Untuk first preparation ni I let daddy do the honour, hehe.


Lepas tapis saya tengok macam pekat, saya tambah air sikit (tambah susu ibu pun boleh).. Baby makan banyak sudu jugak, lagipun sebelum ni waktu kami makan dia tengok je dengan penuh minat, dia memang dah bersedia nak makan ni, hehe.. Its good enough sebab ni first time kan.. Saya fully breastfeed, so memang tak bagi minum air masak, bila baby minum air masak dia buat muka, sebab tawar kot, haha, kiut2.. So lepas ni saya kena tunggu 4 hari    untuk tengok baby saya alergik tak dengan pisang ('4 days rule'), baru boleh introduce makanan lain, sangat penting tau peraturan 4 hari ni..


Tips : 
1. Do your research. Bukan semua benda baby 6 bulan boleh makan ok. Antara group yang boleh anda join adalah Solid Food For My Baby dan Hsffyb. Banyak sangat info, very recommended! Antara nak dengan taknak je buat home food ni..
2. Jangan lupa record aksi baby anda :)

Suka entry ni? Jemput LIKE page Kumpulan Ibu-Ibu Menyusu Muslim. Terima kasih.  

Thursday, June 06, 2013

6 months poem

Assalamua'laikum n gd evening 

Alhamdulillah saya masih boleh blogging. Hari tu ada isu pasal expired domain, tapi tengok dah okay, dah boleh view blog..  Ingatkan dah tamat riwayat blog ni, huhu,  nasib baik..

Alhamdulillah my baby had turned 6 months old.. and i am very proud to say that saya berjaya exclusively breastfeed him sepanjang 6 bulan ini.. dah complete 1/4 of the breastfeeding journey.. Baby's first 6 months are very essential.. Saya tau saya antara insan bertuah sebab dapat membesarkan anak sendiri selama 6 bulan ini.. Ramai kawan-kawan saya yang merupakan ibu bekerja wished they can resign from their work in order to raise their baby by themselves.. To express my gratitude (to my hubby especially), I created a poem.. 


It had been a wonderful 6 months 
To watch my baby grow 
Thank you Allah 
For giving me this strength 
Thank you dear hubby 
For giving me this opportunity 
Without them I wouldnt be 
Feeling this great as you all see 

Such a blessing
To witness his every progress
To cherish his every smile
To calm his every tear
Raise well my child
To us you are very dear


Source of pic : Google
 

Monday, May 20, 2013

First mother's day

Assalamua'laikum and gd evening.

Alhamdulillah tahun ni first time sambut mother’s day. Orang pertama yang wish, believe it or not, is my grandma. Hari tu balik SP, singgah rumah tok, tok wish Happy Mother’s Day. Tok sangat sweet kan, and very thoughtful too, I love tok. 

5 bulan jadi ibu ni macam-macam pengalaman. Seronok sangat tengok perkembangan anak, setiap perkembangan baru ibu n ayah dia la paling excited, hehe. Anak dah semakin besar, dah semakin kurang menangis n berjaga malam. My baby is slowly turning into a boy now, muka pun dah semakin berubah ‘boyish’. Tengah belajar untuk berubah layanan, sebelum ni mandi dalam besen, sekarang mandi dalam sink, anak ibu dah besar kan, hehe. 5 bulan, dah pandai meniarap n bergolek merata. Jadi suri rumah berijazah (jangan pandang rendah ok!) n membesarkan anak sendiri ni memang heaven, plus menyusu susu ibu secara eksklusif, nampak tak betapa ibu nak yang terbaik untuk anak. Sekarang tengah study pasal solid food sebab next month dah boleh introduce untuk anak, I AM SO EXCITED! 


Tapi baru-baru ni ada terbaca 1 blog, seorang mommy ni kehilangan baby dia berusia setahun lebih sebab sejenis penyakit, very touching story. Memang menitis tak berhenti-henti air mata ni. Memang benar, anak ni hanya pinjaman Allah, bila-bila masa Allah boleh ambil balik dari kita. Tapi anak jugak kurniaan paling indah dalam hidup ni. Betapa besarnya dugaan Allah untuk ibu tersebut. Teringin nak baca? Boleh baca kat SINI.

Jemput LIKE page Kumpulan Ibu-Ibu Menyusu Muslim

Source of pic : Google